Övervikt hos djur

Övervikt hos djur blir allt vanligare och kan innebära stora problem för djurets hälsa. Margot Thell är legitimerad djursjukskötare och medicinsköterska med mycket lång erfarenhet kring övervikt och kostrådgivning för djur.

 

Margot, Hur vanligt är det egentligen med övervikt hos våra husdjur?
– Dessvärre säger man att 50% av alla våra husdjur är överviktiga idag och det ökar konstant precis som hos oss människor.

Vad beror det på?
– Det finns förstås olika skäl till att övervikten hos våra husdjur ökar men i huvudsak beror det på felaktig kost och för lite motion. Det positiva med det är att det relativt enkelt går att åtgärda bara man som djurägare är ihärdig och konsekvent.

Hur vet man om djuret är överviktigt?
– Oftast vet man inte det utan det upptäcks vid ett veterinärbesök som bokats in av en helt annan anledning. För djur har vi något som kallas BCS (body condition score) och det är en skala från 1 till 9 där 1 motsvarar ”mager” och 9 ”kraftigt överviktig”.
För hundar brukar man säga att 4-5 är perfekt. Man ska enkelt kunna se en klar markerad midja på sin hund - både ovanifrån och från sidan. Likaså bör man kunna känna revbenen bara genom lätta fingertoppsrörelser över bröstkorgen. Gör man inte det räknas djuret som överviktigt även om det inte är mycket.

Vilka är de vanligaste symtomen på övervikt hos djur?
– Det är helt klart mindre ork och ledinflammationer. Även hältor, korsbandskador, stelhet och svårighet att resa sig på morgonen. Artros är mycket vanligt och blir förstås inte bättre av eventuell övervikt som både förvärrar smärta och obehag samt skyndar på förloppet.

Vilka är de största farorna med övervikt?
– Det allvarligaste är förstås en allmänt förkortad livslängd men ett överviktigt djur löper också en ökad risk att drabbas av sjukdom. Sen ska man tänka på att vi ofta söver djur när vi behandlar dem. För ett överviktigt djur innebär det högre risk för komplikationer vid narkos. I värsta fall kan djuret avlida i samband med det.

Vad kan/bör jag som djurägare göra om jag vet/misstänker att mitt djur är överviktigt?
– Vi rekommenderar alltid att man tar kontakt med en djurklinik som har utbildade kostrådgivare. Det är jätteviktigt för en långsiktig lösning och omläggning av kost- och motionsvanor. En hund kan ju inte ta tag i detta på egen hand så vi som djurägare bär hela ansvaret för våra djurs välmående.

Hur stor inverkan har foder respektive motion på övervikten?
– Kosten är absolut det viktigaste och det man börjar titta på när man lägger en plan för ett överviktigt djur. Ett friskt djur ska förstås röra på sig i någon form. Kan vara promenader, lek eller liknande men först måste man komma tillrätta med kosten.

Hur fel är det att dela med sig av sin egen mat till djuret?
– Det är inte alls bra. Djurfoder är sammansatt för att innehålla rätt balans av allt ditt djur behöver. Det kan du aldrig uppnå när du delar med dig av din egen mat. Då blir det lätt så att den läggs ovanpå det foder som djuret redan äter och därmed får djuret i sig för mycket mat.
Dessutom tappar du även kontrollen över hur mycket vitaminer och mineraler som djuret får i sig. Vi människor äter en hel del saker som djur inte tål. Exempel på det är lök, vindruvor, russin osv. Vill du göra ditt bästa för ditt djur så ser du till att utfodra med ett näringsrikt och välsmakande djurfoder och ingenting annat.

Hur ska man tänka när man förändrar kosten?
– När man ska ”banta” ett djur kan man inte enbart fördela mindre mängd av samma mat som djuret ätit tidigare. Gör man det kommer djuret att gå miste om nödvändiga vitaminer och mineraler. Istället bör man sätta in speciellt viktminskningsfoder som är sammansatt på ett vis som gör att djuret får i sig allt det behöver trots att mängden kilokalorier eventuellt blir mindre.

När det gäller hundar bör man också gå från 1-2 måltider per dygn till 3-4 lite mindre måltider. Då får man igång en mer aktiv fettförbränning. Man vill undvika en hungrig hund och känsla av ”svält” som gör att förbränningen avstannar.

Men hur vet jag vilket foder jag bör byta till?
– Det spelar inte så stor roll så länge du håller dig till en foderserie som är anpassad till den ras och storlek ditt djur tillhör. Man kan med fördel följa samma foderserie genom djurets hela uppväxt. De har ofta välkomponerat foder för valp, ungdom och vuxen samt tydlig dosering angivet på förpackningarna.

Vad gör om mitt djur inte gillar den foderserie jag har valt?
– Då provar du ett annat märke som också har en serie som passar ras och storlek för ditt djur. För hundar är det dock mycket ovanligt att de inte äter den mat som serveras. I de fall det händer är de ofta mätta på annat som kanske inte skulle ha slunkit ner.

Med katter är det annorlunda. De är petigare både vad gäller lukt, temperatur och konsistens. Välj kattfoder av högkvalitet med bra näringsinnehåll och prova dig fram till dess att du hittar ett som din katt tycker om.

Hur var det nu med motionen?
– Motion är viktigt men här beror det på hur djuret mår i övrigt. Ett överviktigt djur som är frisk i övrigt ordineras förstås ökad motion i form av längre/fler promenader eller aktiv lek flera gånger om dagen.

Lider djuret däremot av smärta p g a artros/osteoartrit eller liknande så anpassar man motionen och ökar på allteftersom förutsättningarna tillåter.

Precis som med kosten har du som djurägare ett stort ansvar eftersom djuret är beroende av att du är ihärdig och ser till att motionstillfällena blir av.

Kom ihåg!

  • Du blir vad du äter. Det gäller även våra djur.
  • Ett djur som blir överviktigt redan som ung får ofta problem genom hela livet.
  • Överutfodra aldrig ett djur. Precis som vi klarar de svält bättre än övervikt. Foderdosering tillsammans med individuell rådgivning bör bli gällande för hur du utfodrar ditt djur.
  • Katter tar längre tid än hundar att banta. Det beror på att de är rovdjur, jagar och småäter mer.
  • Kastrerade katter/hundar har 25% lägre energiomsättning än tidigare. Det gäller livet ut vilket ofta kräver kontroll av kaloriintaget.
  • Olika raser är olika benägna att gå upp i vikt. Cocker spaniel, Labrador retriever, rottweiler och golden retriever är exempel på raser som lättare lägger på sig.

Vi hjälper dig!

Vi hjälper dig gärna med att lägga upp ett viktminskningsprogram. Vi räknar ut ditt djurs idealvikt, ger råd om kost och motion och planerar in möten då du väger ditt djur. Regelbunden och individuellt anpassad motion är naturligtvis också viktigt för alla djur, inte minst för de överviktiga. Genom att strikt följa ett viktminskningsprogram kommer du att förbättra ditt djurs allmänna hälsa och välbefinnande. Du kommer få ett piggare, gladare och mer aktivt djur med högre livskvalitet.

Kontakta närmaste klinik för mer information

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen