Att ta beslutet att avliva ett djur är alltid svårt. Varje djur och varje situation är unik. Därför anpassar vi situationen utifrån dina önskemål. Du får själv välja om du vill vara med under avlivningen eller om du vill lämna djuret hos oss. Du kan också välja om du vill ta med djuret hem efteråt eller om du vill lämna det för kremering. Vi samarbetar med husdjursbegravning i Norrland som ligger i Grytan utanför Brunflo, de hämtar regelbundet djur hos oss för kremering. De lämnar askan tillbaka hit till Ejra, vanligen efter ca 14 dagar.
Så här går det till
Anmäl dig i receptionen. Du får betala i förväg och fylla i ett papper om avlivningen, detta för att det är så viktigt att det inte blir några missförstånd. Säg till om du vill ha ett livintyg. För att få ersättning för livvärdet från försäkringsbolag måste veterinären skriva ett intyg om djurets tillstånd och om orsaken till att djuret avlivas.
Ett livintyg kan inte skrivas i efterhand. Gör klart med försäkringsbolaget i förväg om du är osäker på om försäkringen kommer att gälla så undviks tråkiga diskussioner i efterhand.
Hundar får först en lugnande spruta och får sedan sitta med ägaren i lugn och ro tills de blir trötta. Därefter får hunden en kanyl i ett blodkärl, oftast på ett framben. Där injiceras en överdos sömnmedel som gör att hunden somnar in, hjärtat stannar och andningen upphör.
Katter får vanligen överdosen direkt via bukväggen in i bukhålan. Detta för att man vill undvika kanylläggning på katt. Det är individuellt hur lång tid det tar innan hjärtat stannar. I vissa fall ger man ytterligare en dos sömnmedel.
Övriga små sällskapsdjur avlivas som katt. På kaniner sätter man ibland en intravenös kateter i ett av örats blodkärl.
Efter avlivningen kontrolleras djuret noga och man konstaterar att hjärtat stannat och djuret har somnat in.
Efteråt får du stanna hos djuret så länge du önskar och när du har gått tar vi hand om ditt djur på det sätt vi kommit överens om.