Min hund har diarré

  En normalt fungerande tarm tar upp vatten och näringsämnen när maten passerar. När hunden har diarré tas vatten och näringsämnen inte upp på ett normalt sätt.

  Vi skiljer på akut diarre och kronisk diarre. Akut betyder ett snabbt /kortvarigt förlopp. Vid ett kortvarigt förlopp kan man börja med att ge skonkost och tarmskyddande  medel (se nedan). Det är viktigt att ha noga koll på allmäntillståndet; slemhinnornas färg, kroppstemperatur, är hunden trött eller pigg?  Om hunden mår bra i sitt allmäntillstånd och inte är uttorkad kan man börja med att ge hunden skonkost enligt instruktionen nedan. Om hundens allmäntillstånd försämras bör man genast kontakta veterinär.

  När diarren är återkommande eller inte ger med sig det blir det viktigare att hitta en orsak och sätta in specifika behandlingar. Vanliga orsaker till kronisk och återkommande diarre är t ex magtarmparasiter, allergier kroniska inflammationer och överkänslighets reaktioner.

  Instruktion vid kortvarig magtarmstörning
  Vid diarre bör man först byta mat till något som mage/tarm har lätt att ta till sig. Om du ger hunden godis när den har dålig aptit är risken stor att man gör diareen värre. I vår butik säljer vi skonkost speciellt framtagen för att vara lättsmält för mage/tarm.
  Royal Canine Gastrointestinal eller Hills i/d. Maten finns som blötmat och torrfoder.

  Man kan också laga egen skonkost enligt receptet nedan:
  Blanda välkokt  ris (75%) och magert kokt kött (25%)eller vit fisk. Undvik feta produkter. Koka riset med dubbelt så mycket vatten och dubbelt så länge som normalt. Hundar har kortare tarmkanal än människor och har svårare att tillgodogöra sig ris om det kokas på vanligt sätt.

  Det finns olika tarmskyddande och receptfria produkter som hjälper till att stoppa diarren och normalisera tarmfloran.

  I vår butik säljer vi:
  – Canikurpasta och tabletter. Canikur binder gifter i tarmen och innehåller nyttiga bakterier som behövs i tarmen.
  – Fortiflorapulver. Frystorkade mag och tarmbakterier, som hjälper till att normalisera tarmfloran. Om förpackningen förvaras i frysen håller den längre

  Matningsschema:
  Dag 1-2: Ge hunden mycket små mängder mat. En tesked (liten hund) till en matsked (stor hund) burkmat eller väl uppblött torrfoder 4-6 gånger under första dagen är tillräckligt. Hunden ska ha fri tillgång till vatten hela tiden. Om din hund kräks ska du portionera ut vattnet i små mängder flera gånger under dagen så att hunden får i sig sitt dygnsbehov. Dygnsbehovet är ca 5-7 dl vatten per 10 kilokroppsvikt. (Den större mängden för små och unga djur). Om hunden kräkts mycket eller haft stora mängder diarré kan den behöva mer vätska än så för att kompensera förlusterna.Om din hund inte slutar kräkas inom 24 timmar eller får sämre allmäntillstånd kontakta veterinär.

  Öka succesivt mängden foder men ge fortfarande mat 4 gånger per dag, fri tillgång till vatten.

  Dag 8 och framåt: Nu kan hunden få äta normala portioner och på de vanliga tiderna. Däremot bör hunden fortsätta äta av dietmaten en till två veckor efter tillfrisknande. Därefter kan man försiktigt återgå till den vanliga maten genom att blanda dietmat och det vanliga fodret under några dagar.